Katrinefors Bruk

EN UDDA UTFLYKT


Mellan sjöarna Hällsjön och Asksjön flyter en bäck vars vatten har använts för industriella ändamål sedan åtminstone 1600-talet. Här fanns tidigt både en såg och en mjölkvarn och mot slutet av 1700-talet tog området en ny vändning med etableringen av Katrinefors bruk, även känt som Katrinefors kopparhammare, startat av handelsmannen Georg Brik från Borås.

Anläggningen specialiserade sig på tillverkning av kopparvaror såsom kaffekittlar, bunkar och brandsprutor, med råmaterial transporterat från kopparbruk i Småland.

Under 1800-talets första hälft upplevde bruket sina mest produktiva år, men tvingades stänga 1854 på grund av en konkurs. Även om den primära verksamheten upphörde så fortsatte såg- och kvarnverksamheten in på 1900-talet. Bland annat tillverkades träroller här, som användes för att rulla linoleummattor på i Forshagas mattfabrik.

Platsen, som nu präglas av ruiner från kvarn, såg, kopparhammare, dammanläggningar och en kullerstensbelagd väg, vittnar om en rik industrihistoria som än idag lever vidare genom den aktiva kraftstationen vid bäcken.

Katrinefors bruk är en av Härrydas mest gömda och glömda industrihistoriska sevärdheter. Ändå är det relativt enkelt att besöka ruinerna. Parkeringsmöjlighet finns utmed grusvägen och sedan följer en kort promenad genom skogen fram till bäcken. All skyltning saknas.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Fornsök
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.64658, 12.3968
  • Adress: Hammarvägen, 438 94 Härryda
Öppna i Google Maps