Kattunga Kyrkoruin

EN UDDA UTFLYKT


Kyrkan i Kattunga uppfördes antagligen någon gång under den senare delen av 1000-talet och var traktens centralpunkt i flera hundra år. Ett kor byggdes i kyrkan 1710 men då hade svårigheterna antagligen redan börjat. Fattigdomen var stor under 1700- och 1800-talet och församlingen kämpade i motvind med att hålla sin kyrka i brukbart skick.

Till slut övergavs den 1826 och församlingen fick flytta till Steneby kyrka omkring fem mil norrut. Kvar finns kyrkogården som fortfarande är i bruk med ett modernt kapell som uppfördes 1962. I ett hörn står de nästan två meter höga murarna kvar efter den gamla kyrkan. Enligt den lokala traditionen står murarna fortfarande kvar då rivningsarbetet avbröts när en arbetare fick blodförgiftning och avled. Hur det ligger till med sanningshalten är dolt i historiens dimma, men ruinen den står där den står.

Kattunga kyrkoruin är kanske inte vidare sevärd, men den är lättillgänglig och utsikten ner över Viskadalen är strålande. Parkering och informationsskylt finns i anslutning.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps