Kung Rings Grav

EN UDDA UTFLYKT


Befinner man sig i dessa delar av Delsjöområdet är man oftast där för att spela golf eller rasta sin hund. Men gömt i öppen dager finns också två fornlämningar. Dels ruinen av denna hällkista från yngre stenåldern som i folkmun kallas för Kung Rings Grav, men också kolerakyrkogården som man kan läsa mer om här.

Namnet Kung Rings Grav bygger på ett antagande av Göteborgaren Laurentius Böker som besökte hällkistan år 1682. Ragnvald Knaphövde var antagligen kung över Sverige någon gång i början av 1100-talet. Möjligtvis kallades han Knaphövde för att han hade ett klotrunt huvud. I vilket fall menar Västgötalagens kungalängd att han blev ihjälslagen vid Karllsepitt, som antagligen betyder Karleby, efter att ha ridit in i Västergötland utan att ha utväxlat gisslan.

Böker hävdade istället att det var vid Kallebäck, eller Kailepit, som kungen var begravd. Som bevis framförde han att området (kanske) tidigare kallats för Kallebäcksputt, där putt betyder blöt sump, och sedan förkortats till Kalleputt eller kanske då Kailepit. Kailepit eller Karllsepitt? Självklart är den rundhuvade kungen begravd i Delsjön!

Som hällkistan med den mest förvirrande historien i Göteborg är den i sig värd ett besök. Men kanske framförallt för att man samtidigt kan besöka Linnés Willrunor och kolerakyrkogården under en och samma promenad.


Hällkistan Kung Rings Grav

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps