Labbera Ruin

EN UDDA UTFLYKT


Längst ut på stora udden i Rådasjön på gångavstånd från säteriet ligger Labbera, den bortglömda ruinen efter ett laboratorium byggt på 1800-talet. Eller är det resterna av ett gammalt sanatorium? Möjligtvis en riddarborg? Nej givetvis är det en kyrkoruin, det ser man tydligt av grundplanen.

Labbera ruin är däremot inget av ovanstående utan en artificiell ruin, en av de imitationsruiner som var så populära bland romantikerna kring förra sekelskiftet. Exakt när Labbera byggdes är inte helt klart men gissningsvis var det någon gång i mitten av 1800-talet och med det enkla syftet att ”förhöja naturens romantik”.

Martin Törngren var direktör på Ostindiska kompaniet och köpte Råda säteri i slutet av 1700-talet. När hans dotter friherrinnan Martina von Schwerin sedan ärvde säteriet tyckte hon att något saknades på ägorna. Herrgården byggdes trots allt så sent som på 1770-talet och hade vid den tiden inget större kulturhistoriskt värde. Lösningen blev att anlägga Labbera ruin ute på udden, på perfekt gångavstånd från herrgården för spontana utflykter och fotosessioner med tillresta gäster.

Labbera har sedan genom åren fått utstå en ganska omfattande vandalisering. Den välvda porten in till ruinen, tillsammans med väggar och torn är nedrivna sedan länge och idag är Labbera istället en ruin av en ruin. Det gör däremot inte så värst mycket för ett besök till udden bjuder fortfarande på ett naturromantiskt äventyr. Klättra upp på kullen och gissa själv vad ruinen av ruinen ska ha föreställt.

Parkering finns vid säteriet och stigen upp till ruinen är sedan skyltad från promenadvägen.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.66296, 12.08036
  • Adress: Råda Säteri, 435 43 Mölnlycke
Öppna i Google Maps