Labyrinten Storeberg

EN UDDA UTFLYKT


Höjderna i Nylöse har varit bebodda sedan i alla fall yngre stenåldern men antagligen så långt tillbaka som till när inlandsisen drog sig undan. Ingen av Nylöses boplatser från forntiden är utgrävda, men de äldsta belagda fornminnena är gravar från stenåldern upp till bronsåldern. Den mest intressanta fornlämningen är labyrinten på toppen av Storeberg i Gamlestaden. Den nås lättast via Kvibergs Kyrkogård eller Nylöseskolan och innebär en mindre promenad upp för berget.

Västkusten stoltserar med relativt många labyrinter från historisk tid där en förnimmelse om gamla gudar fått sjömän och fiskare att anlägga dem i kustbandet för tur i väder och fiske. Labyrinten Storeberg i Gamlestaden ligger ovanligt långt in i landet och i nära anslutning till ett gravfält. När John Kraft, en av Sveriges få labyrintentusiaster, frilade den 1982 ansåg han därför att den måste vara fornhistorisk. Men givetvis kan den likväl vara från historisk tid, labyrinter är ökända för att vara svåra att tidsbestämma och till och med Riksantikvarieämbetet har sett sig lurade av moderna tappningar.

I vilket fall ligger labyrinten Storeberg i en trolsk skog bara ett stenkast från stadens bebyggelse och är ett givet besök för den som lockas av labyrinternas gåta.


Labyrinten Storeberg

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps