Liagärde Ättestupa
EN UDDA UTFLYKT
Liagärde är ett vackert men anspråkslöst naturreservat i den västra delen av Marks kommun mellan Hyssna och Rydal. Reservatet omfattar 14 hektar och består av både småskalig åker- och betesmark samt barr- och lövskog.
Högst upp på Liagärdesberget i reservatets västra del finns en utsiktsplats med fantastisk utsikt ut över Stora Hålsjön. Nere vid vattnet finns också en stenåldersboplats som nås via den ledade stenåldersstigen.
Enligt lokal tradition som inte gått att bekräfta kallades berget förr för Valhallaberget. Det branta stup som nås via stigen mellan utsiktsplatsen och stenåldersstigen ska då ha varit en ättestupa som använts av traktens gamla i forndom.
Ättestupor är en myt som nämns i flera äldre källor och blev populariserat i Sverige på 1600-talet genom den isländska sagan Götrikssagan. Ättestupan fick en självklar plats i den nationalromantiska bilden av Sverige, där de starka och hälsosamma nordborna är så ärofulla att de hellre tar sina egna liv än blir till en belastning för de yngre när de inte längre kan arbeta.
Att det någonsin funnits en tradition av ättestupor i Sverige eller någon annanstans är enligt forskningsläget högst otroligt, ändå lever sägnerna kvar om vissa klippor runt om landet. Ättestupan i Liagärde är en lättillgänglig sådan och även en skröplig gamling bör kunna hasa sig fram till kanten efter en kortare trappa från parkeringen.
Den som fortfarande har orken kvar kan istället för att kasta sig ut från ättestupan fortsätta stigen, förbi ravinen och upp igen mot parkeringen på stenåldersstigen. Det är en högst trevlig liten promenad när vädret tillåter.
BESÖKSINFORMATION
- Öppet: Alltid öppet
- Pris: Gratis
- Hemsida: Nej
- Tel: Nej
- Koordinater: 57.573651, 12.636623
- Adress: Liagärde, 511 98 Seglora