Medicinhistoriska Museet SÄS

EN UDDA UTFLYKT


Det är svårt att inte bli känslosam när man står i den stora lobbyn till Södra Älvsborgs Sjukhus. Här utspelar sig så många livsöden, människor föds och andra förbereder sig för slutet. Men vi vet vart vi ska. Igenom lobbyn och ner för trappan till första källarplan. Redan där i det första vita rummet kan man andas ut. En hemlig frizon för den som behöver en. Sorlet och dramat ovanför är plötsligt långt borta. Tittar man ner i golvet så ser man fotspår leda bort mot ett svart draperi. ”Välkommen in i svarta rummet!” säger texten.

Medicinska Museet på Södra Älvsborgs sjukhus är Borås kanske märkligaste museum, uppdelat på tre rum. Det första, vita rummet, är plats för temporära samtida utställningar medan det röda rummet är ett referensbibliotek. Det svarta rummet utgör museets historiska fokus och är också den stora behållningen.

Här kan man beskåda kirurg Nils-Erik Englunds omfattande samling av medicinhistoriska artefakter, som han donerade till sjukhuset 2010. Än så länge arbetar man med att dokumentera samlingen och i dagsläget visas den upp lite så som den kom till sjukhuset. Med tiden kommer föremålsuppgifter att ackompanjera de fulla glasmontrarna och kanske blir samlingen då lättare att ta till sig.

Medicinhistoriska museer finns på flera av landets sjukhus. I Göteborg finns till och med ett fristående. Museet i Borås är kanske inte så stort, men har man vägarna förbi och är intresserad av medicinhistoria så är det ändå väl värt ett besök.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.72428, 12.96134
  • Adress: Brämhultsvägen 53, 501 82 Borås
Öppna i Google Maps