Midashusets Biljettbås

EN UDDA UTFLYKT


Tankar som rör sig när man navigerar ett parkeringshus brukar ofta kretsa kring olika rädslor. Rädsla för att repa bilen. För att köra i fel riktning. Att tappa biljetten. Råka ut för inbrott. Få funderar över parkeringshusens historia. När bilismen och funktionalismen möttes uppstod ett kapitel av svensk samtidshistoria som är näst inpå bortglömt idag.

Sveriges första parkeringshus byggdes redan 1926, det så kallade Automobilpalatset i Vasastaden, Stockholm. Där fanns en serviceverkstad, bensinstation, reservdelsbutik och till och med utställningshallar för nya och begagnade bilar. I Malmö uppfördes OK Centralgaraget 1929 och i Husqvarna byggde Philipsons Automobil AB ett parkeringshus som också kallades Automobilpalatset 1930.

Parkeringshus för besökare började dyka upp under 1960-talet och i Borås byggdes Midashuset 1972, komplett med ett för sin tid imponerande garage i bottenplan. Vid infarten fanns en bom och ett bås på ungefär 10 kvadratmeter där biljettförsäljningen administrerades genom en lucka.

I båset fanns utrustning för att fjärrstyra bommarna, trafikljusen, portarna och även för att se hur många lediga platser som fanns på varje plan. Båset var även utrustat med ett litet pentry för att värma mat och dryck och det fanns ett kassaskåp för kontanterna, men det var ungefär så mycket bekvämlighet som tilläts.

Bilismens guldår kommer aldrig åter, men vissa artefakter kan i alla fall bevaras åt eftervärlden. Tyvärr gäller det inte biljettbåset i Midashuset. När den sista manuella biljetten trycktes ut är oklart, men båset revs vintern 2017 och då var redan parkeringen automatiserad sedan många år tillbaka.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Permanent stängt
  • Pris: Nej
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.721548, 12.938472
  • Adress: Västerlånggatan 17, 503 30 Borås
Öppna i Google Maps