Polisvakten i Slottsskogen

EN UDDA UTFLYKT


Det finns ett flertal historiska byggnader runt omkring i Slottsskogen, men ingen är så udda som Polisvakten vid ett av parkens huvudstråk.

Den lilla pittoreska polisstationen byggdes i början av 1900-talet med expedition, toalett samt två arrester för de överförfriskade personer som hade oturen att bli upplockade i parken. Polisvakten användes som polisstation fram till 1930-talet och som beredskapsrum för patrullerande poliser ända fram till 1965. Sedan 1983 ansvarar Polisens Pensionärsförening för stugan.

De pensionerade poliserna skriver att de inför invigningen ”möblerade byggnaden och utrustade den med diverse polisiära museiföremål från förra seklets början. Här finns även äldre polisuniformer, kaskar och pickelhuvor, sablar, polistecken och mössmärken. Stationens historia speglas även i intressanta klippsamlingar.” Museet har däremot högst oklara öppettider, om ens några.

Den nyfikne som spanar in på samlingen genom ett fönster får också akta sig för de moderna poliser som numera rör sig i parken, personintaget på det nya polishuset vid Ernst Fontells plats lär inte vara lika charmigt inrett som polisvakten i Slottsskogen.


Polisvakten i Slottsskogen

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps