Resville Ödekyrkogård

EN UDDA UTFLYKT


Bakgrunden till det nordiska sjuårskriget mellan Sverige och Danmark var officiellt en ganska löjlig konflikt där två unga kungar bråkade om vem som hade rätten till att använda tre kronor i sitt riksvapen. I bakgrunden handlade det däremot mer om kontroll över handeln i Östersjön än om flaggor.

Oavsett egentlig anledning så är kriget den längsta och blodigaste konflikten mellan Sverige och Danmark någonsin, som dessutom slutade med att ingen förlorade något territorium. I tur och ordning gick de bägge arméerna ut och skövlade varandras byar och städer. Till Västergötland kom dansken för första gången 1566 och lämnade då total ödeläggelse bakom sig.

Många kyrkor och gods plundrades och brändes ner, och så även den lilla kyrkan i Resville utanför Lidköping. Den lokala legenden berättar att danskarna sköt sönder kyrkan med kanoner från skansen på andra sidan Flian innan de drog vidare.

Resville kyrka byggdes aldrig upp igen och idag markeras murarna med ditplacerade stenar. Kyrkplatsen är framförallt en lokal angelägenhet och egentligen finns det ingen som helst anledning att som turist stanna till, men har man vägarna förbi så ligger den i alla fall där. Parkeringsficka finns utmed vägen och en skylt berättar kort om kyrkans historia.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps