Rya skog naturreservat

EN UDDA UTFLYKT


Mitt i ett dystopiskt industrilandskap på södra Hisingen är en skärva skog sparad i form av naturreservatet Rya skog. Skogen fanns här redan när Erik Dahlberg tecknade av utsikten från Göta älvs södra strand 1678, och antagligen fanns den här mycket längre tillbaka än så.

Idag utgör Rya skogs 16 hektar Göteborgs äldsta och mest centrala naturreservat, men också en metafor för det misslyckade samspelet mellan människan och hennes omgivning.

Ibland kan naturreservat och nationalparker på låglandet ge intryck av att vara pliktskyldiga ögonblicksbilder av en svunnen tid. Det som kunde ha varit men inte är. Rya skog är ett sådant.

Det krävs viss ansträngning för att finna ro i en skog där kraftvärmeverket ligger på dess ena sida, och Skarvikshamnens tunga industrier på den andra. Inte långt ifrån parkeringen leder även en port ner till de underjordiska bergrum som lagrar råolja i väntan på raffinering, en ytterligare påminnelse om vart man nu befinner sig.

Rya skog naturreservat är definitivt en udda utflykt, om så en melankolisk sådan. Parkering och informationstavla finns i anslutning.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps