Scoutmonumentet

EN UDDA UTFLYKT


De tre mest sålda böckerna under 1900-talet var, kanske inte så oväntat, Bibeln, Koranen och Maos Lilla Röda. Den fjärde mest sålda boken är däremot svårare att gissa, det var Scouting for Boys: A Handbook for instruction in good citizenship av scoutrörelsens grundare Robert Baden-Powell som utkom 1908.

Det var den boken som gymnastikläraren Ebbe Lieberath hittade ombord på en skärgårdsbåt på tur norr om Marstrand samma år. Kanske låg den på ett bord i salongen, kanske ramlade den ner på honom från en hylla när han satt och sov. I vilket fall som helst hade Ebbe där och då funnit sitt kall i livet, han skulle grunda de svenska scouterna. Redan 1909 hade han översatt boken till den svenska och bildat den första organiserade scoutkåren i Sverige, Riddarpojkarna i Göteborg.

När så scoutrörelsen skulle fira 50 år 1959 upprättades ett monument i Ebbes ära i Slottsskogen, Scoutmonumentet. Kommunen upplät en plats på södra Malmgårdsåsen i parken och scouterna ordnade en insamling för att finansiera det. Monumentet består av en 5 ton tungt stenblock i gnejs som hämtats från trakten där Ebbe föddes. Blocket vilar på tre mindre stenar och omges av en stor samling små stenar från olika scoutkårer i Sverige. Inskriptionen läser:

”Till minnet av Ebbe Lieberath – Grundaren av den svenska scoutrörelsen”

Det finns flera märkliga sevärdheter i Slottsskogen som är mer värda ett besök än säldammen eller rhododendrondalen, som till exempel det nationalromantiska hopptornet Bragebacken, Polisvakten och Shoreline-stenen.


Scoutmonumentet

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.684185, 11.949194
  • Adress: Landskapstugevägen, 413 11 Göteborg
Öppna i Google Maps