Scoutmonumentet

EN UDDA UTFLYKT


De tre mest sålda böckerna under 1900-talet var, kanske inte så oväntat, Bibeln, Koranen och Maos Lilla Röda. Den fjärde mest sålda boken är däremot svårare att gissa: det var ”Scouting for Boys: A Handbook for Instruction in Good Citizenship” av scoutrörelsens grundare Robert Baden-Powell, som utkom 1908.

Det var just denna bok som gymnastikläraren Ebbe Lieberath upptäckte ombord på en skärgårdsbåt under en resa norr om Marstrand samma år. Kanske låg den på ett bord i salongen, kanske föll den ner från en hylla när han satt och sov. Oavsett omständigheterna fann Ebbe där och då sitt kall i livet: han skulle grunda de svenska scouterna. Redan 1909 hade han översatt boken till svenska och bildat Sveriges första organiserade scoutkår, Riddarpojkarna i Göteborg.

När scoutrörelsen firade 50 år 1959 upprättades ett monument till Ebbes ära i Slottsskogen, kallat Scoutmonumentet. Göteborgs kommun upplät en plats på södra Malmgårdsåsen i parken och scouterna organiserade en insamling för att finansiera monumentet. Monumentet består av ett 5 ton tungt stenblock i gnejs, hämtat från trakten där Ebbe föddes. Blocket vilar på tre mindre stenar och omges av en stor samling små stenar från olika scoutkårer i Sverige. Inskriptionen lyder:

”Till minnet av Ebbe Lieberath – Grundaren av den svenska scoutrörelsen”

Det finns flera märkliga sevärdheter i Slottsskogen som är mer värda ett besök än säldammen eller rhododendrondalen, som till exempel det nationalromantiska hopptornet Bragebacken, Polisvakten och Shoreline-stenen.


Scoutmonumentet

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.684185, 11.949194
  • Adress: Landskapstugevägen, 413 11 Göteborg
Öppna i Google Maps