Shoreline-Stenen

EN UDDA UTFLYKT


Kopplingen mellan Kristian Luuk och Slottsskogen i Göteborg är inte helt uppenbar. I ett avsnitt av ”Sen kväll med Luuk” i November 2001 framförde Göteborgsbandet Broder Daniel sin nya låt Shoreline inför publik och tittare. Det hade då varit tyst kring det mytomspunna bandet sedan 1998 och succéen var ett faktum. Ljudinspelningar från tv-programmet började spridas på internet och vissa påstår att det är den mest spridda bootleg-låten i Sverige.

När låten till sist släpptes 2003 hade ”Spela Shoreline” blivit till ett begrepp. Från början som en begäran till DJs att spela den nedladdade inspelningen, men med tiden hade frasen fått ett eget liv. Låten kom att som högst nå plats 20 på Sverigetopplistan och 2008 gjorde bandet sin allra sista spelning i Slottsskogen. Där kunde historien ha tagit slut.

Men sex år senare stod ett monument på platsen för den sista spelningen. Ingen hade beställt det och ingen visste hur den 170 kilo tunga pjäsen kommit dit. Det var en enkel sten med en skylt som begärde ”Spela Shoreline”. Kommunen stod handfallna över vad som skulle göras och kunde inte göra annat än att plocka ner den. Men Göteborgarna ville ha tillbaka sin sten och till slut kunde situationen räddas genom en dialog med konstnärerna bakom verket. Ett gåvobrev skrevs och en ny permanent plats upprättades åt Shoreline-stenen, Göteborgs enda guerillakonst i form av en skulptur. Även där kunde historien tagit slut.

Under 2018 var Shoreline-stenen utlånad till en utställning i Stockholm. Inte heller nu lät reaktionerna vänta på sig. Spaltmeter skrevs om vem som tyckte vad om att Stockholmarna ”stulit” stenen. Inför höstens Way out West lät akademikernas a-kassa installera en replika på den tomma platsen, ”Spelar Shoreline”, som oavbrutet spelade Shoreline. Återigen skrevs spaltmeter om vem som tyckte vad.

Till sist, i januari 2019 kom originalstenen tillbaka till Slottskogen och sedan dess har det varit ganska tyst om Shoreline-stenen. Den står där i parken och med åren kommer det kryptiska budskapet gå förlorat för nya generationer som förundrat kommer att undra vad i hela friden ”Spela Shoreline” betyder.

Ett besök till Shoreline-stenen kombineras med fördel med Scoutmonumentet, Bragebacken och Polisvakten.


shoreline-stenen

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.689058, 11.950576
  • Adress: Museivägen 10, 413 11 Göteborg
Öppna i Google Maps