Sjögunnarsbo Sanatorium

EN UDDA UTFLYKT


Först kan symptomen vara diffusa, kanske börjar det med en oförklarlig viktnedgång eller nattliga svettningar. Snart börjar den ihärdiga hostan som inte släpper ens efter veckor, kanske är den blodblandad och allmäntillståndet blir allt sämre.

Tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis som orsakar den svårbotade sjukdomen tuberkulos har en lång historia av samevolution med människan. De äldsta mänskliga fossilerna som visar spår av tuberkulos är 9000 år gamla, men sannolikt har bakterien funnits bland oss mycket längre än så.

Bakterien sprids mycket lätt genom luften när smittade människor hostar, nyser eller spottar och blev till ett stort problem först med de stora städernas framväxt på 1600-talet. När sjukdomen härjade som värst i Europa på 1800-talet dog omkring 4 miljoner människor om året av tuberkulos eller lungsot som det kallades för.

Innan det fanns effektiva läkemedel så behandlades de sjuka på speciella sjukhus, sanatorier, där patienterna förskrevs en kur på vila, frist luft och näringsriktig mat. I början av 1900-talet uppfördes tre sådana sanatorier i Sverige med med medel ur Oskar den II:s jubileumsfond från 1897 och ett av dem byggdes i Marbäck utanför Ulricehamn.

Sjögunnarsbo Sanatorium ritades av arkitekten Ivar Tengbom och stod klart 1916 med plats för omkring 80 patienter på de vidsträckta ytorna. Förutom själva sanatoriet bestod området av läkarbostäder, arbetarbostäder, kontor, krematorium och vattentorn. Det var ett eget litet samhälle som skulle isolera de smittade långt ifrån närmsta tätort.

Det är oklart när den sista patienten lämnade Sjögunnarsbo, men när vi rullade upp för den snöklädda backen en tidig februarimorgon 2017 hade det stått övergivet i decennier. Även om entrédörren var låst stod ett fönster bredvid på vid gavel. Inne i byggnaden rådde fullständig tystnad och i ficklampans sken letade vi oss genom ändlösa korridorer och tomma rum. Vackra dörrar, marmortrappor och välvda tak påminde om hur vackert sjukhuset en gång måste ha varit. Längst upp i tornrummet till den sedan länge stannade klockan vände vi åter och vandrade tillbaka, ut genom fönstret och ner för backen.

Tuberkulos är idag knappt mer än ett dåligt minne, i alla fall i Sverige, och vuxna utanför riskgrupper erbjuds inte ens längre vaccination. Även Sjögunnarsbo Sanatorium är tyvärr bara ett minne, 2018 brann det i fastigheten och 2019 revs hela byggnaden.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Permanent Stängt
  • Pris: Nej
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.748590, 13.399014
  • Adress: Sjögunnarsbo, 523 93 Marbäck
Öppna i Google Maps