Skalundahögen

EN UDDA UTFLYKT


Strax nordväst om Skalunda kyrka på Kålland ligger en kulle som vid första anblick verkar ganska tråkig, det finns egentligen inget som säger att den är något mer än just en kulle och risken är stor att man bara passerar den.

Men Skalundahögen, som kullen kallas, är Västsveriges största gravhög och mäter hela 65 meter i diameter och är 7 meter hög, vilket gör att den hamnar i samma klass som de berömda högarna i Gamla Uppsala. Skalundahögen är inte utgrävd men en C14-undersökning har daterat den till 600-talets början, alltså folkvandringstid i Sverige.

Att en så stor hög återfinns just här förklaras med att Skalunda länge varit ett viktigt maktcentra. Under medeltiden var området ett av Västergötlands åtta bon, där det fanns både kungsgård och lagmansgård. Även tidigare, under järnåldern fanns med stor sannolikhet här ett hövdingasäte, äldre kartor och muntliga traditioner berättar om flera monumentala gravhögar som försvunnit genom århundradena.

Vad som gör Skalundahögen extra intressant är den mytbildning som uppkommit kring högen, framförallt den om att det är krigarkungen Beowulf från sagornas värld som ligger begravd under stenmassorna. Enligt vissa pekar alla bevis på att det är så: Beowulf begravdes i en storhög, tidsmässigt nära Skalundahögen efter att ha dött i Earnaness, eller Årnäs på modern svenska, som inte ligger långt (det är ganska långt) därifrån. Invånarna i regionen kallades dessutom för Götar eller Gautar, samma namn som folket Geatas i sagan.

Nu är det tyvärr sällan som sagorna visar sig sanna. Teorin var kontroversiell redan när den lanserades av arkeologen Birger Nerman 1956 och det har inte blivit bättre med åren. Senast den fick ett uppsving var under 1980-talet då vissa amatörforskare ville framhäva Västergötland som Svea rikes vagga, med blandat resultat. Fortfarande dyker teorin ibland upp mer eller mindre seriöst, men de flesta är ändå överens om att det visserligen är en viktig person som ligger begravd i högen, men knappast någon sagokung.

Vid Skalundahögen finns parkering och informationstavla.


Skalundahögen

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps