Sundholmens Slottsruin

EN UDDA UTFLYKT


Sundholmens slottsruin i Tolken är en av regionens mest obskyra ruiner. Inte för att den ligger gömd i en ruinkulle, eller för att ingen känner till den. Ruinen restaurerades så sent som på 1990-talet och syns vida omkring där den ligger ensam på en ö i sjön. Däremot så är det ytterst svårt att ta sig till ön, om man inte har en egen båt, kan gå över isen om vintern eller kan tänka sig att simma dit under sommaren.

Den tidigaste bebodda anläggningen på ön tros härstamma från tidig medeltid, och det spekuleras i att platsen kan ha varit ett kloster innan den kom i privat ägo. Under 1400-talet togs gården över av ätten Snakenborg.

Under 1500-talet genomgick Sundholmen en stor transformation när den omvandlades till ett ”fast hus” av Per Brahe den äldre. Ombyggnaden markerade början på Sundholmens era som slott och ytterligare tillbyggnader utfördes sedan av Gustaf och Magnus Brahe. Godset drogs in till kronan under Karl XI:s reduktion omkring 1680 och efter det började slottet att förfalla.

När ett blixtnedslag orsakade en förödande brand på slottet 1706 var historien över. Sundholmens slottsruin som den ser ut idag kommer av en grundlig restaurering under 1990-talet. Från början var ruinen ett populärt utflyktsmål där besökare kunde låna ekor på fastlandet för att ro över till ön. Båtarna är sedan några år tillbaka borttagna och Borås kommun har inga planer på att ersätta dem i närtid.

Den som trots allt gör sig det betydande besväret med att ta sig ut till den lilla ön möts av en välbevarad, om än hårt restaurerad, slottsruin med intakta källarvalv, trappor som leder till före detta våningsplan och massiva murar som påminner om att det en gång var en imponerande befästning.

På plats finns informationstavlor som berättar om slottets historia, och om somrarna ofta betande får.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps