Tempofasaden Tårtpappret
EN UDDA UTFLYKT
När betongfasaden till Åhlens i Uppsala skulle rivas 2015 uppstod stora protester från allmänheten som ville bevara den. Den modernistiska byggnaden från 1960-talet var i dåligt skick, men fasaden sågades upp och kunde säljas som minnesmärken för 50 kr styck till förmån för barncancerfonden. Några delar sparades också intakta för att i framtiden skapa ett byggnadsminne någonstans i staden. Det var en fasad som engagerade. I Farsta centrum står än idag en annan byggnad med samma fasad. Om den i framtiden ska komma att rivas lär protesterna blossa upp på nytt.
Det handlar om gamla fasaddekorationer till Tempovaruhus. De ritades av arkitekt Bengt Edlund på arkitektbyrån Backström & Reinius och tanken var att alla Tempovaruhus i landet skulle ha samma dekor som en del av varumärket. Men när den första uppfördes i Uppsala på 60-talet uppstod kraftiga protester, både allmänhet och andra arkitekter fullkomligt avskydde vad som skulle komma att kallas för tårtpappret.
Till slut sattes tårtpappersfasader bara upp i Uppsala, Farsta och Borås. Fasaden i Borås revs på 1980-talet och dumpades helt oceremoniellt ute i skogen vid Gässlösa. Konstigt nog ligger den kvar där än idag, med blocken uppställda i prydliga rader. Efter protesterna i Uppsala åkte den norske konstnären Børre Sæthre dit och hämtade tre block för en installation. De står idag uppställda utanför Kulturhuset i Borås i form av konstverket ”Tempo Modules 1960-2018”.
Men snyggast är tårtpappret i skogen, där mossa och sly ger dem en postapokalyptisk ton. Väl värt ett besök på väg till Knallestenen eller St. Marie Källa.
BESÖKSINFORMATION
- Öppet: Alltid öppet
- Pris: Gratis
- Hemsida: Nej
- Tel: Nej
- Koordinater: 57.696063, 12.924929
- Adress: Skjutbanegatan 16, 504 41 Borås