Unos Djur

EN UDDA UTFLYKT


Ett par mil utanför Borås ligger den oansenliga byn Bredared. Här stängde affären för länge sedan och den enda busslinjen som passerar är skolbussen. Här finns också hembygdsgården som inrymmer den permanenta utställningen om Unos Djur.

Uno Axelsson var en självlärd folkkonstnär från trakten som förvandlade vrilar och knotiga rötter till ofta mardrömslika djurskulpturer. Under 25 år hann han skapa ungefär 250 skulpturer. De har visats på flera platser runt om i landet, bland annat på Liljevalchs Konshall, Göteborgs Konstmuseum och Strandverkets Konsthall. Vissa verk har till och med visats på utställningar i USA, Kanada och Mexiko. Det är något speciellt med skulpturerna, Uno lackade djurens ögon på ett sätt som gör att det känns som att de följer besökaren med blicken. Det är fascinerande och ganska obehagligt på samma gång.

I en fukt- och temperaturkontrollerad byggnad vid Bredareds hembygdsgård förvaras sedan 2009 den kompletta samlingen skulpturer. Museet är öppet varje sommar och är väl värt en längre omväg.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps