Vanna Kvarn & Gruva

EN UDDA UTFLYKT


Vid Vannasjön i Olsfors fanns det, liksom i så många andra vattendrag i skogsbygderna, en skvaltkvarn. När den uppfördes vet ingen längre, kvarnar med liggande hjul har använts i Sverige sedan åtminstone 1100-talet. Att den revs 1852 vet man däremot, och på 1990-talet byggde hembygdsföreningen upp en ny på samma plats. Det finns en ränna som leder ner till kvarnen från dammen och vid vägen en kaffestuga som håller öppet under kvarndagar.

Det som gör Vanna kvarn besöksvärd är däremot inte skvaltkvarnen, det finns många i originalutförande som är mer värda en utflykt, men snarare den fältspatsgruva som gömmer sig uppe på det närliggande berget. Fältspat användes framförallt vid porslinstillverkning, och möjligtvis var dagbrottet i Vanna aktivt på 1700-talet för export till England. I så fall bör transporten från gruvan ha skett med oxar på vinterhalvåret då sankmarkerna var frusna.

Fortsätter man stigen norrut förbi gruvan, så kommer man strax till områdets tredje sevärdhet: Vannakistan, eller Wannakistan. En naturlig stenformation med ett ruttet trätak som bildar en liten grotta. Enligt den lokala traditionen ska tillhållet vara känt sedan åtminstone 1700-talet och ha använts av de stråtrövare som då höll till här i skogarna.

Överlag innebär en utflykt till Vanna kvarn och fältspatsgruva ett trevligt litet stopp för den som letar efter sevärdheter i Bollebygds kommun, men det är inte värt någon större omväg.

Parkering finns vid kaffestugan, vars öppettider är högst oklara.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps