Viskafors Gummifabrik

EN UDDA UTFLYKT


Den gamla gummifabriken i Svaneholm vid Viskan är en mytomspunnen plats. Från 1890 till 1990 tillverkades här gummi i olika former. Det började med naturgummi och galoschtillverkning och övergick med tiden till syntetgummi och bildäck. Stora delar av samhället byggdes upp runt fabriken som hade flera hundra anställda. Genom åren brann fabriken flera gånger; den sista gången var branden förmodligen anlagd. När fabriken lades ner 1990 förlorade 300 personer sin anställning och samhället monterades ner nästan över en natt.

Genom åren har många rykten om ”dödens fabrik” florerat. De anställda ska ha arbetat med minimal, om någon alls, skyddsutrustning och cancerfallen ska ha varit många. Anekdoterna går inte att belägga vid våra efterforskningar, men att fabriken en gång varit en stor källa till förorening går inte att ta miste på. I vilket fall är det en bit industrihistoria från tiden då Viskans vatten var regionens viktigaste kraftkälla.

Fabriken stod öde och förföll i många år och har idag fått nytt liv som arena för ”airsoft gun”-fantaster och för filminspelning. Vill man idag besöka lokalerna får det vara med en plastpistol eller en kamera i handen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps