Anundshög

EN UDDA UTFLYKT


På Badelundaåsen strax väster om Västerås finner man ett av landets mest imponerande fornminneskomplex. Här ligger Sveriges största gravhög Anundshög som är hela 9 meter hög med en diameter på cirka 64 meter.

Förutom kungshögen finns här också en dubbel skeppssättning som är 53 meter lång och 16 meter bred, den säregna runstenen Västmanland 13 samt flera ytterligare högar, skeppssättningar och resta stenar. En bit bort finner man även labyrinten i Tibble och otaliga andra fornlämningar.

När dåtidens människor tog sig an att uppföra Anundshög någon gång mellan 500 och 1050 e. Kr. var det en trakt mycket annorlunda från vad vi ser idag. Området med kungshögen ligger på en åsrygg som en gång var en genomfartsled mot öster och strax intill låg en mäktig stormansgård. Bara på åsen finns det omkring 500 synliga gravar och räknar man med dem som döljs under jord är det flera tusen.

Framför Anundshög står runstenen Vs 13 som berättar att det var Folkvid som ”reste alla dessa stenar” efter sin son Heden, Anunds broder, och att det var Vred som högg runorna. Mer exakt än så vet man inte om syftet med det stora gravfältet, eller om det haft fler funktioner än så.

Anundshög är en av Västerås största sevärdheter och med det följer att området ser många besökare. Området har en egen hemsida, en stor parkering och en enklare servering. Även om det är svårt att hitta något udda med Anundshög är det ändå väl värt ett besök, men gör sig kanske bäst på udda tider och utanför säsong.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps