Lilla Istanbul

EN UDDA UTFLYKT


Det var midsommar och egentligen borde jag vid det här laget varit någon helt annanstans. Omvägen skulle kosta mig ytterligare ett par timmar och många sura miner. När jag knackade på dörren till den gula villan i Annedal var det inte ens säkert att någon skulle svara. Men jag hade tur. Jan-Erik var precis på väg till midsommarfirandet i Sala och erbjöd motvilligt att visa mig sitt livsprojekt. Jag hade kommit till Lilla Istanbul.

Jan-Eriks fascination för Turkiet började efter en resa till det uråldriga Istanbul 1976. Väl hemma i Sverige byggde han en miniatyr av Blå moskén i föräldrarnas trädgård och sedan dess har det rullat på. Idag finns det ett drygt tjugotal byggnader utspridda i trädgården. Alla är byggda av en man, utan ritningar och av upphittat material. Genom åren har Jan-Erik tagit emot besökare från hela världen, ställt ut på Liljevalchs konsthall och numera får han betraktas som en av Sveriges främsta folkkonstnärer.

Skulpturparken ligger på privat mark och man behöver kontakta Jan-Erik för att ordna en visning. Hans kontaktinformation finns i rutan nedanför.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps