Sevärdheter i Sveriges Landskap


Varje landskap har sin särprägel och historia och för många betyder de fortfarande mer än de moderna länen. Influerade av psykogeografi väljer vi att att se på landet genom stora, hänförda ögon där mytologi, folktro och historia tillsammans utgör en helhet så mycket mer spännande än sina isolerade delar, en helhet där gränsen mellan saga och verklighet inte alltid är självklar och den subjektiva upplevelsen av en plats väger tungt.

Så välkommen till Udda Utflykter, en reseguide som tar resenären bortom de traditionella turiststråken och allfarsvägarna. Vi letar efter det oväntade och extraordinära bland sevärdheter i Sverige, men också det vardagliga och förbisedda som kan förändra vårt perspektiv på tillvaron. Här presenteras platser där tiden tycks ha stannat, där gamla sägner och legender fortfarande ekar i djupa skogar, men också städer och besöksmål som vid en första anblick inte alls verkar bjuda på något särskilt.

Använd guiden här för att hitta ut på egna villovägar i Sveriges landskap. Låt resan vara målet och syftet oklart, inget äventyr är för litet och man kan aldrig åka fel. Kanske för resan med sig nya insikter, kanske den bara förgyller vardagen. I vilket fall önskar vi er lycka till!