Upptäck 9 säregna museer, bortglömda fornminnen och andra udda sevärdheter i Kungälv.

Kungälv, eller Kongahälla som det hette när det var en norsk stad, bär på en dramatisk och brokig historia. Här ligger Bohus fästning från 1300-talet som ursprungligen var avsedd för att försvara Norges södra gräns. Fästningens tid var redan över på 1700-talet utgör idag en av Sveriges största befästningsruiner.

Sevärdheter i Kungälv kretsar över lag kring ruiner: kyrkoruinen i Ytterby, ruinen efter Kastala kloster och borgruinen Ragnhildsholmen är alla sevärda för ruinromantikern. Tar man sig längre västerut når man Marstrand med den välbevarade Carlstens fästning från 1600-talet, men också spår efter det senaste världskriget.

Efter lite möda har vi faktiskt också hittat några sevärdheter i Kungälv som inte består av ruiner. I Romelanda i kommunens norra del finns Lysegårdens vattenfall som, även om det inte är regionens högsta, är klart sevärt. Den som anstränger sig lite extra kan också hitta till stenåldersgraven som kallas för Gyrome Altare, men den kräver en viss omväg oavsett vart man är på väg.

Vi strävar efter att lista alla märkliga sevärdheter i Kungälv, har vi missat något som skulle platsa här så tveka inte att kontakta oss!