Upptäck 5 säregna museer, bortglömda fornminnen och andra udda sevärdheter i Lysekil.

Lysekil är kanske främst uppfattad som en pittoresk kuststad med ett attraktivt läge längst ut på Stångenäset. Så har det varit sedan 1800-talet då turismen tog sig början, men människor har bott här mycket längre än så. Många alternativa sevärdheter i Lysekil kretsar därför kring historiska platser.

Från bondestenåldern hittar vi imponerande megalitgravar, stenkammargravar på många ton, som fortfarande står kvar ute i landskapet – bland annat i Lyse utmed väg 162 på väg till eller från centralorten. Från bronsåldern finns flera sevärda hällristningslokaler, där den mest kända är den i Backa, och från järnåldern finner vi den mystiska Vindbräckarstenen – Skandinaviens högsta bautasten.

Sevärdheter i Lysekil tar oss vidare in i medeltiden via Röe Borg för att till slut landa i 1900-talet, med väderkvarnen i Fiskebäckskil och spår efter andra världskriget utmed kustlinjen.

Vi strävar efter att lista alla märkliga sevärdheter i Lysekil, har vi missat något som skulle platsa här så tveka inte att kontakta oss!