Upptäck 8 säregna museer, bortglömda fornminnen och andra udda sevärdheter i Sotenäs.

Sotenäs kommunvapen är en förvånad blå plattfisk men den hade lika gärna kunnat vara ett kvadratiskt block bohusgranit, bergarten som symboliserar Bohuslän i allmänhet och Sotenäs kustremsa i synnerhet.

Här finns tydliga spår efter stenindustrier vart man än vänder blicken. Inte bara i Hunnebostrand och på Malmön, med sina vargparker av övergivna och kasserade stenar, utan till och med i det vackra naturreservatet Ramsvikslandet.

På Ramsvikslandet finner vi också två av Sotenäs mest märkliga sevärdheter: En mystisk och mycket svåråtkomliga gruva som minner om ett militärt experiment, och den imponerande och lika mystiska Kung Tryggves grav på Tryggö som bara nås via vattnet.

Liksom i övriga Bohuslän finns det spår av mänsklig aktivitet sedan inlandsisen drog sig tillbaka. Runt Nordens Ark finns både hällristningar och en megalitgrav som delar plats med en kristen kyrkogård, och i Askum Rished gömmer sig hällristningar som fallit i glömska.

Upptäck udda besöksmål och obskyra platser med hjälp av vår guide till Bohusgranitens kommun. Vi strävar efter att lista alla märkliga sevärdheter i Sotenäs, har vi missat något som skulle platsa här så tveka inte att kontakta oss!