Upptäck 16 säregna museer, bortglömda fornminnen och andra udda sevärdheter i Härjedalen.

Härjedalen är ett landskap som framförallt präglas av friluftsturism. Med ett flertal större anläggningar för vintersport och oräkneliga vandringsleder att välja mellan är friluftsliv också det första många tänker på när de hör Härjedalen. Andra tänker kanske istället på Härjulf Hornbrytare eller världens största träbjörn i Sveg, men de är klart färre.

Även om landskapet kan kännas som vidsträckt ödemark så har människor rört sig i området sedan stenåldern. Uppe på lågfjället Flatruet finns några av regionens mest spektakulära hällmålningar, en av de sista synliga spåren efter de forntida jägare som rörde sig i skogarna runt Ljusnan.

Från mer modern tid finner vi spåren efter den omfattande gruvdriften på Ramundberget, med enorma underjordiska brytrum, dagbrott på fjället som liknar månlandskap och ruiner efter gruvornas bebyggelse. Andra udda utflyktsmål är (en av) Sveriges mittpunkt i Ytterhogdal, en skulptur av Greta Garbo mitt ute i skogen och en övergiven försvarsanläggning från andra världskriget.

Härjedalen är Sveriges tolfte största landskap sett till landyta men också landets minsta sett till de omkring 10000 invånarna. Det gör att det ofta blir långa avstånd mellan sevärdheterna, så använd guiden här för att planera din resa in i gränsbygdens fjällvärld.

Karta över alla udda utflykter, märkliga museer och andra sällsamma sevärdheter i Härjedalen.