Udda Utflykter i Jämtland

Jämtland har varit bebott sedan omkring 7000-6000 f.Kr. Regionens tidiga invånare, kända som Jamtarna, etablerade sig som jägare och samlare, vilket återspeglas i över 20 000 dokumenterade fornlämningar och ett oräkneligt antal fångstgropar. Bland de största forntida sevärdheterna räknas hällristningarna med älgmotiv i Glösa och Gärde.

Historiskt sett var Jämtland en autonom bonderepublik med egna lagar, valuta och parlament, innan det erövrades av Norge 1178. Det förblev norskt i över 450 år tills det överläts till Sverige 1645. Det var under denna era som Jämtland kristnades, markerat av Frösöstenen, den enda runstenen som berättar om ett lands kristnande och en av stadens givna besöksmål​​.

Runt i landskapet finns flera kyrkoruiner som vittar om den tidiga kristna perioden, där Sunne kyrkoruin är den mest berömda och fotogeniska. Under senare tid har gruvdriften satt sin prägel på regionen och det finns flera intressanta gruvområden att besöka. Jämtland är också känt som en orolig gränsregion så givetvis finns det också befästningar från både Karl XII:s tid såväl som från andra världskriget.

Överlag är det vidsträckta landskapet så mycket mer än vintersport, med ett stort antal märkliga sevärdheter och udda besöksmål vid sidan om allfarvägarna till Sälen och Jämtlandstriangeln.

Använd guiden här nedan för att börja navigera utflykterna sorterade på kommun, kategori, via kartan eller visa alla.

Botanisera bland udda utflykter, märkliga museer och andra sällsamma sevärdheter i Jämtlands kommuner.


Visa alla utflykter i Jämtland

Karta över alla udda utflykter, märkliga museer och andra sällsamma sevärdheter i Jämtland.