Upptäck 10 säregna museer, bortglömda fornminnen och andra udda sevärdheter i Strömsund.

När inlandsbanan kom till Strömsund var det med löftet om att en ny tid skulle ta sin början. Människor har rört sig här sedan stenåldern men det var 1900-talets träindustrier som definierade orten. Med järnvägen skulle Strömsund nu växa till en stad som Östersund. Så blev det inte riktigt, men det betyder inte att staden och den vidsträckta kommunen saknar charm och intressanta besöksmål.

Strömsund ligger i ena ändan av den berömda Vildmarksvägen, 50 mil genom ett samiskt kulturlandskap, upp på kalfjället Stekenjokk och ner igen på andra sidan mot Vilhelmina och Dorotea. Obskyra sevärdheter i Strömsund tenderar att följa just Vildmarksvägen, men vad gör det när vägen börjar med en gigantisk skulptur av Dunderklumpen i Strömsunds folkpark och slutar med en märklig bunker på Stekenjokks ödsliga topp.

Andra obskyra sevärdheter i Strömsund innefattar en befästningslinje som börjar, eller slutar, med den stora skansen Alanäs, världens största snöskoter i Gäddede och flera mäktiga vattenfall.

Nästa gång du håller på att passera Strömsund på E45:an, tillåt dig en freudiansk felkörning och sväng in på Vildmarksvägen för att påbörja ett sällsamt märkligt äventyr. Använd vår guide här för att hitta rätt i ödemarken och tipsa gärna om det är någon utflykt som saknas.