Upptäck 5 säregna museer, bortglömda fornminnen och andra udda sevärdheter i Vilhelmina.

Vilhelminas historia sträcker sig från tidiga nybyggardagar till modern tid. Bygdens ursprung kan spåras tillbaka till nybygget Volgsjö på 1770-talet, som anlades av Daniel Danielsson från Torvsjö från Åsele. Efter att invånarna i området anhöll om att få en kapellkyrka med fast boende predikant på grund av det långa avståndet till kyrkan i Åsele, började arbetet med att bygga ett eget kapell sommaren 1782​​.

År 1804 döptes Volgsjö om till Vilhelmina till ära för drottning Fredrika Dorotea Vilhelmina, Gustav IV Adolfs gemål. Namnbytet var en del av en större tradition där även andra socknar i området fick namn efter drottningen​​​​. Även om kyrkan och dess kyrkstäder spelat en viktig roll för ortens identitet så finns det givetvis andra sevärdheter i Vilhelmina.

Ute i skogen strax nordväst om centralorten finner vi den bortglömda minnesstenen för Lövliden. Strax österut finner vi en bortglömd kvarn och ytterligare en bit österut (troligtvis) platsen för Sveriges köldrekord. Andra sevärdheter i Vilhelmina ligger även de utmed Vildmarksvägen upp mot Stekenjokk, så som Fatmomakke kyrkstad och Trappstensforsen.

Läs mer om märkliga sevärdheter i Vilhelmina i guiden här nedan, och tipsa gärna om vi missat en personlig favorit.