Upptäck 1 säregna museer, bortglömda fornminnen och andra udda sevärdheter i Askersund.

Askersund i södra Närke är en pittoresk stad som bär på en rik historia. Namnet Askersund, som betyder ”askdungen vid sundet”, har sitt ursprung i de askträd som omgav sundet där samhället en gång växte fram.

Under medeltiden blev Askersund en viktig plats för järnhantering, mycket tack vare tillgången på järn i närliggande områden som Åmmeberg och Lerbäck. Kung Magnus Eriksson gav på 1300-talet bergsmännen tillstånd att bryta järn, vilket bidrog till hela regionens ekonomiska utveckling.

Sevärdheter i Askersund kretsar inte oväntat runt bergsbrukens industrihistoriska lämningar. Masugnar, gruvor och andra brukslämningar finns i nästan varje by, både halvt bortglömda ruiner och restaurerade och iordningställda besöksmål.

Andra udda sevärdheter i Askersund, som inte kretsar kring bergsbruket, är minnesmärket över Sveriges första kvinnliga flygare och fallskärmshoppare Elsa Andersson och den bortglömda kinesiska parken vid Bastedalens Herrgård.

Utforska bergsbrukens lämningar runt Askersund med hjälp av vår guide här nedan, och tipsa gärna om det är något vi missat!