Upptäck 24 säregna museer, bortglömda fornminnen och andra udda sevärdheter i Malmö.

Besökare från norr som anländer Malmö kan känna ett visst mått av desorientering. Visst har både Göteborg och Stockholm sin egna särprägel, men av de tre stora så sticker ändå Malmö ut med sin karaktär. Kanske är det närheten till det kontinentala Europa, kanske är det det danska arvet, i vilket fall som helst så är Malmö en upplevelse i sig.

Med det sagt så finns det givetvis en uppsjö av mer eller mindre obskyra och annorlunda sevärdheter i staden. Visst finns här både någon runsten och några gravhögar men det är från mer modern tid vi finner de verkligt udda besöksmålen. Mitt i en våg av urbanisering och gentrifiering som omvandlat stadens centrala industriområden till attraktiva bostäder så finns det glömda platser, små skärvor av surrealism bland en allt mer tillrättalagd stad.

Som med andra storstäder är det bäst att utforska Malmö till fots eller cykel. Börja med ett besök till ett övergivet kalkbrott mitt i förstaden och passera en konstgjord riddarborg på vägen dit. Vänd sedan tillbaka in mot centrala Malmö med en avstickare till burleskmusikens fader Johnny Bodes minnessten.

Väl tillbaka har man passerat flera stridsvärn som skulle mota bort tysken under andra världskriget, en bombkrater (nåja) från när desamma försökte bomba staden och en bunker som med sin spetsiga form skulle få bomberna att glida av den.

Navigera Malmös alla udda utflykter med vår guide här, saknas din personliga favorit så får du gärna tipsa oss här.