OM UDDA UTFLYKTER


Man ser dem blinka till vid sidan av flödet i blickens periferi. Små skyltar. Bruna. Blåa. Vita. Ibland i plåt, ibland i papp. Skyltar som lite försynt säger ”- Ursäkta mig, men är du möjligtvis intresserad av tidigkristna gravmonument från Östgötaslätten? Eller vill du kanske hellre titta på min imponerande samling av slipsar?”. Ibland finns det ingen skylt alls.

Sverige är fullt av förunderliga platser och livsöden. De kan vara gömda eller bortglömda, ofta kan man titta rakt på dem utan att inse vad det är. Udda Utflykter vill främja upptäcktslusten och nyfikenheten för allt det som ofta går oss förbi. Läs om alla märkliga sevärdheter, eller använd verktygen för att planera en egen exkursion ut i det okända.

Udda Utflykter - Om - Ranebo i Svartedalen

En udda utflykt till Gammelskogen Raneby i Svartedalen. Skogen som räddades av fastkedjade aktivister från Greenpeace 1998.

Kriterierna för vad som är en udda utflykt är generösa. Utflykten kan vara en övergiven ruin i skogen, eller en välkänd sevärdhet med en okänd detalj eller intressant anekdot. Givna sevärdheter samsas med lustiga osevärdheter. Alla utflykter som presenteras har besökts i person.

Vi har besökt och dokumenterat hundratals märkliga platser. Nya sevärdheter läggs ut löpande så följ oss gärna via våra sociala konton för de senaste uppdateringarna. För varje dag är värd ett litet äventyr!

Djupt inne i skogen på Kinnekulle ligger ruinerna efter ett försök att utvinna olja ur alunskiffer. Fabriken lades ner runt 1920.

Gössäter Oljekoki Hällekis, Götene

Udda Utflykter bedrivs helt ideellt. Vi tar tacksamt emot bidrag, tips och inbjudningar. Använd formuläret här nedan för att komma i kontakt.

Framförallt två personer har inspirerat till alla tusentals timmar och mil runt omkring i Sverige. Johan Tell skrev 2011 boken ”Trista sevärdheter” som blev en trogen följeslagare. De flesta är idag besökta, och de flesta är inte alls trista. Mats Areskoug skrev under många år bloggen Osevärdheter på Dagens Nyheter och driver idag bloggen Oskyltat. Bloggar som har öppnat ögonen för att trista vardagsmiljöer kan vara fulla av gömda sevärdheter.

Tack också till Lisa Wigren för logotyp.

Björn Granstrand, Vadstena 2022


Skicka ett meddelande