Torsburgen Naturreservat

EN UDDA UTFLYKT


Torsburgen är en av Gotlands största inlandsklintar, med en platå som sträcker ut sig över en yta på 1,2 kvadratkilometer och en högsta höjd på 71 meter över havet. Platån omgärdas i tre vädersträck av höga stup och marken har bara ett tunt jordtäcke, där den inte består av rena hällar.

Det är ett dramatiskt landskap i sig, men efter en stor skogsbrand 1992 utgörs stora delar av platån av en bränna, som tillsammans med de nakna klipporna ger ett minst sagt spökligt intryck.

På Torsburgens nordvästra sida finns en brant med flera grottor, bland annat den 16 meter djupa Burglädu och den märkliga grotta som kallas för Linnés Grotta. På den norra sidan av platån, vid Tjängvide luke, finns också ett utsiktstorn för dem som kan hålla sin akrofobi under kontroll. Den som vågar sig upp bjuds på en svårslagen utsikt ut över den nedbrända platån.

Strax bredvid finner man ännu en udda sevärdhet i form av Kungsstenen, en minnessten från när Gustaf Adolf och Louise besökte Torsburgen 1927. Det är under omständigheterna den minst imponerande stenformationen på berget och kan utan dåligt samvete undvikas.

Den som besöker naturreservatet Torsburgen gör det antagligen inte för vare sig grottorna, brännan, kungsstenen eller utsiktstornet utan för den enorma fornborgen som gett området sitt namn. Mer om fornborgen kan man läsa om i en egen artikel här.

Parkering med informationstavlor finns vid den norra ändan, Tjängvide luke, samt vid den södra, Ardre luke. Slingan runt naturreservatet är drygt tre kilometer lång och bjuder på en varierad terräng och svårighetsgrad.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps