Byrums Raukar

EN UDDA UTFLYKT


Ölands kalkstenslager är upp till 40 meter tjockt och har försörjt ön bönder sedan medeltiden. Bortsett från alla de spår efter flera hundra år av stenindustri lämnat efter sig så finns också Byrums Raukar. Liknande formationer finns framförallt på Gotland, men även här på Öland kan man hitta en kort sträcka med cirka 120 raukar.

Byrums raukar började formas för omkring 490 miljoner år sedan när det rådde ett tropiskt klimat med stora varma hav. Kalkslam från korallrev började avsättas och genom miljoner av år pressades det samman under högt tryck och skapade kalksten. Ändlösa år av vågskvalp har sedan eroderat bort mjukare kalksten och lämnat formationerna vi ser idag.

De högsta raukarna i Byrum mäter fyra meter i den södra delen och minskar sedan snabbt till runt en meter i den norra delen. Här finns också mängder med fossiler från urtidsdjur som levde för upp till 560 miljoner år sedan.

Byrums raukar är ett naturreservat och stenformationerna är en omtyckt sevärdhet. Som alltid när det gäller Öland så gäller det att planera sitt besök utanför säsong för att slippa de största anstormningarna av besökare.

Parkering och informationsskylt finns i anslutning till naturreservatet.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps