Hornkullens Silvergruva

EN UDDA UTFLYKT


Det ligger ett visst mystiskt skimmer över de uråldriga silvergruvorna i Hornkullen. Inte mycket är känt om deras historia, men vad som är säkert är att man brutit silver här sedan mitten av 1500-talet.

Till en början verkade det mycket lovande och 1583 började arbetet i Storgruvan som tillsammans med Garpegruvan och Vattnegruvan sammanlagt gav 53 ton ren silvermalm. Ändå gick verksamheten med förlust, silvret var i dålig kvalitet och i början av 1600-talet hade driften lagts ner.

När vi är framme vid 1847 och det sista året då gruvorna bearbetades har flera olika konstellationer genom åren försökt få ut silvret, men ingen har kunnat uppvisa någon vidare vinst och alla projekt har lagts ner. Med tiden vattenfylldes gruvhålen och området föll i glömska. Men så är vi framme i modern tid 1986 då en grupp entusiaster bestämde sig en pumpa ut vattnet och göra Hornkullen till en besöksgruva.

Hornkullens silverguva hade då stått orörd i över 150 år. Vattnet har en hög halt av arsenik som impregnerat trävirket, vilket gör gruvan ovanligt välbevarad. Den som vill besöka Hornkullens silvergruva gör bäst i att kontakta hembygdsföreningen för information om öppettider. Det är inte tillåtet att gå in i gruvan utan guide.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps