Älvsborgs Fästning

EN UDDA UTFLYKT


Gamla Älvsborgs fästning, även känd som Älvsborgs slott, uppfördes under 1300-talet och var fram till 1653 en central del av Göteborgs försvar. Slottet, beläget vid Göta älvs södra strand på Klippan, spelade en viktig roll i att skydda staden från fientliga angrepp. Under medeltiden var Älvsborg flera gånger föremål för belägringar och strider, särskilt under de ständiga konflikterna mellan Sverige och Danmark.

En betydande händelse inträffade under det Nordiska sjuårskriget 1563 när danskarna erövrade fästningen efter att svenskarna själva bränt ned den lilla staden Älvsborg för att hindra danskarnas framfart. Efter att ha återerövrat Älvsborg i flera omgångar, betalade Sverige stora lösesummor för att återfå kontrollen över området vid freden i Stettin 1570 och freden i Knäred 1613, kända som ”Älvsborgs lösen”.

Efter dessa konflikter förstärktes och förbättrades fästningen under flera perioder, men dess strategiska betydelse minskade på grund av utvecklingen av modernare befästningar och förändrade militära behov. I början av 1650-talet beslutades det att bygga en ny fästning, Nya Älvsborg, på en ö i Göta älv. Gamla Älvsborg rasades därefter genom sprängning 1660, och området användes som stenbrott fram till 1673.

Idag återstår bara rester av ruinen, skyddade av ett trätak. Det går utmärkt att besöka ruinen på egen hand, men det är en sorglig syn man möts av. Den ligger på en kulle omgärdad av det gamla sockerbruket Carnegie och fungerar idag mest som en soptipp och ett skyddat läge för busliv. Sporadiskt uppkommer diskussioner om att låta restaurera ruinen, men det har ännu inte blivit aktuellt och frågan är om det någonsin kommer att ske.

Väl värt ett besök för den historieintresserade ruinromantikern, men inget som staden uppmuntrar turister att se.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.689959, 11.907211
  • Adress: Sockerbruket, 414 51 Göteborg
Öppna i Google Maps